Fazekasház
( Kisjankó Bori u. 38.)

Fehér Tibor fazekas, népi iparművész
műhelye és kiállítása.

Az épület XIX. századi nádfedeles lakóház, védett műemlék. 1982-től működő fazekasműhely.

Hagyományos háromosztatú - szoba, konyha, pitvar/kamra - parasztház. A szobában a műhely munkáiból kiállítás látható. Az egykori konyhában működik a korong, a kamra most raktárként szolgál. A kemence a fazekas szomszédos lakóházában (Eötvös J. u.23.) került elhelyezésre.

A műhelyben a Közép-Tiszavidék ismert edénytípusai - Miska kancsók, madaras butellák, szilkék tányérok stb.- készülnek. A látogatók megtekinthetik az edénykészítés munkafolyamatait (korongozás, festés, égetés).
A kész termékekből vásárolni is lehet. Rendszeres látogatói az ország minden részéről érkező diákcsoportok is.

Egész évben látogatható.

1957-ben születettem Mezőkövesden. A kerámiával 1978-tól kezdtem ismerkedni Budán, a Vincellér Utcai Szövetkezetben. 1982-ben végeztem a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban. Azóta saját, látogatható műhelyemben dolgozom Mezőkövesden, amely a XIX. században épült nádfedeles ház. A Matyó Népművészeti Egyesület tagja vagyok.

Elsősorban a Közép-Tiszavidék (Mezőcsát, Tiszafüred) fazekas kultúráját igyekszem továbbéltetni. Alkotásaimmal rendszeresen és sikerrel veszek részt pályázatokon és kiállításokon.

A Hadas városrészben elsőként kezdtem meg kézműves tevékenységemet az egykori parasztházban. Azóta sok követőre talált kezdeményezésem.


Díjak:

Szállás Mezőkövesd, Mezőkövesd szállás, Mezőkövesdi szállások
Szállás Mezőkövesd - Szállás.hu